AUKIOLOAJAT MA-PE 10-18 LA 10-14...JA AINA KUN OVI ON AUKI!KUNINKAANKATU 26, 26100 RAUMA (kartta)050-3666 674 (puoti) / 050 348 1372riikka@ruokapuotilumo.fi

Osallistu maaliskuun haasteeseen - luovu tavaroista ja stressistä

Sulje silmäsi. Hengitä muutaman kerran rauhallisesti nenän kautta sisään...ja...ulos. Rentouta itsesi tietoisella hengittämisellä. Ole läsnä itsellesi juuri tässä ja nyt. Näe edessäsi tyhjä valkoinen huone, jossa on harmaaksi maalattu puulattia. Lattiassa on muutamia uurteita ja painaumia, elämisen jälkiä. Huone vailla mitään saa sinut tuntemaan sisälläsi rauhaa ja levollisuutta. Ikkunoista tulviva keväinen valo täyttää huoneen keveydellään ja elinvoimallaan. Hymyilet.

Kävelet huoneesta hitaasti viereiseen, puisten pariovien kautta. Eteesi avauttu itsellesi juuri sopivan kokoinen ja selkeälinjainen keittiö sekä tarpeellinen tila ehkäpä pienelle pöydälle ja kahdelle tuolille. Pöydälle voisi asettaa kynttilän tai vaikka valoisassa viihtyvän kukan. Tai ehkä sen voisi jättää sittenkin tyystin tyhjäksi? Ikkunasta puistoon avautuva näkymä ja keskellä vankkumattomalla rauhallisuudellaan vangitseva vanha tammi hurmaa viimeisenkin ripauksen itsessäsi. Voiko tällaista ollakaan? Tähän voisi jäädä vain olemaan vaikka...ikuisuudeksi. Huumaannut kiitollisuuden tunteesta sisälläsi.

MITÄ JOS?

Mitä jos muuttaisit edellä kuvattuun asuntoon ja saisit ottaa mukaasi ensimmäisenä päivänä päällä olevien vaatteittesi lisäksi vain 10 tavaraa, jotka katsoisit tarpeelliseksi ja sen jälkeen vain yhden uuden tavaran päivää kohden? Hmm...sänky, tyyny, vuodevaatteet ja peitto...siitähän tulee jo kuusi. Aeropress kahvinkeitin, makea etiopialainen Gujin alueen kahvi ja vedenkeitin. Se tekee yhdeksän, enää yhdelle tilaa. Ehkä läppäri? Pahus, tarvitsenhan pyyhkeen, puhtaita vaatteita ja kahvimukinkin. Hammasharjasta ja -tahnasta puhumattakaan. Otetaanpa uudestaan ja priorisoidaan listaa hieman eri tulokulmalta.

Oletko koskaan miettinyt, miten paljon tavaroita omistat? Jos lasket ihan kaiken, siis ihan kaiken paperiliittimiä, pumpulipuikkoja, nauloja, parittomia sukkia, mahdollisesti joskus tulevaisuudessa tarvittavaa hellehattua, kahdeksan vuotta sitten viimeksi käytettyjä farkkuja, puoliksi rikkinäisiä kyniä ja kirjahyllyssä vuosikausia pölyttyneitä kirjoja myöden, saatetaan päästä aika huimaan lukemaan. Riittääkö kymmenet tuhannet vai meneekö jopa sata tuhatta rikki?

TUOKO OMISTAMINEN ONNEN?

Tavaroiden kerääminen, mitä meistä aika moni huomaamattaankin tekee (erikseen on sitten himohamstraajat :D), luo meille alitajuisesti myös stressiä, jota emme ehkä havaitse lainkaan. Lähtökohtaisesti aika moni meistä tulisi toimeen vallan mainiosti selvästi pienemmällä tavaramäärällä. Toki tavaroiden järjestys tai sekamelska vaikuttaa myös meihin; joko luoden harmoniaa tai sitten ei, luoden alitajuista ja jatkuvaa stressiä. Tuokin laatikko pitäsi järjestää kuntoon. Tämäkin silityslauta pitäisi korjata. Ensi viikolla aloitan tuon kellarin siivouksen. Ja niin edelleen.

Yhteensä 500 tavarasta luopuminen tammikuun aikana yllätti itseni kahdella tavalla. Ensinnäkin kohdallani se oli helppoa. Tavaraa taisi olla tosiaan liikaa. Toiseksi työhuoneen ja vaatehuoneen selkeys ja tilan avaruus ovat saaneet jokaisella kerralla hymyn huulilleni, kun olen jompaan kumpaan astunut. Tavaroista luopuminen, selkeys ja siisteys ovat vähentäneet stressiä ja hymyn virittäytyminen huulille saa aikaan hyvään oloon linkittyvien hormonien erittymisen elimistössäni. Tuntuu edelleen aika kivalta.

OSALLISTU MAALISKUUN LUOPUMISHAASTEESEEN

Facebookkiin tammikuun lopulla julkaisemani päivitys kiinnosti sen verran muitakin, että päädyin nopeahkosti uuden luopumisprojektin aloittamiseen maaliskuun alusta alkaen. Koska luopuminen selvästi innosti muitakin, päädyin luomaan siitä myös tapahtuman, johon jokainen voi ottaa osaa sopivalla tavalla niin halutessaan.

Yksinkertaisena ideana on luopua kuun ensimmäisenä päivänä yhdestä tavarasta, toisena päivänä kahdesta, kolmantena kolmesta ja niin edelleen. Kuun viimeisenä päivänä luovutaan näin 31 tavarasta ja koko kuukauden saldo on tarkalleen 496 tavaraa. Se, mitä tavara on, on itsesi määriteltävissä. Se voi hyvin olla jotakin suoraan roskiin tai kierrätykseen menevää, jota olet säilyttänyt "jos joskus tarvitsen" -tyyliin. Tavarat voivat olla tietenkin myös rahallisesti jonkin arvoisia ja voit myös myydä niitä, jos sellainen tuntuu sopivimmalta luopumistavalta.

Haasta ystäväsi mukaan ja luokaa vaikka someen rinkejä toisten kannustamiseksi tai tuotteiden kierrätykseen tai vaikka myyntiin. Huomaa, että jos hankit tavaraa haasteen aikana, joudut luopumaan aina yhdestä ylimääräisestä tasapainon ylläpitämiseksi :) Ihanteellista olisi, jos tavarat, joista olisi oikeasti hyötyä jollekin toiselle, löytäisivät uuden kotinsa.

Haasteessa ei ole kyseessä kilpailusta, jossa olisi voittaja. Oikeastaan kaikki ovat voittajia. Vähemmän stressiä kokevat luopujat ja mahdolliset uuden, tarpeellisen tavaran saajat tai ostajat. 

Laitetaan hyvä kiertämään ja luovutaan yhdessä tarpeettomasta tavarasta ja tarpeettomasta stressistä. Hymyillään enemmän ja ollaan vahvemmin toistemme kanssa läsnä.

Tero Suhonen

Investoi Itseesi valmentaja

tero@ruokapuotilumo.fi