Oletko koskaan testannut raakapuuroa osana aamupalaa? Ravinteikas raakapuuro antaa polttoainetta ja energiaa pitkäksi ajaksi, kun tavallisen puuron jäljiltä nälän tunne hiipii yleensä melko pian puseroon. Energia- ja erityisesti ravinteikkuussisältöjä verratessa raakapuuro päihittää kauraisen tai 4-viljaisen version 6-0 ja pienellä tuunauksella päästään vielä ylivertaisempaan lopputulokseen.
Reseptiikan kulmakivet
Ensiaskeleet raakapuuroon pariin kannattaa ottaa rauhallisen hallitusti. Reseptiikkakikkailun sijaan kannattaa keskittyä laadukkaisiin perusasioihin eli seuraaviin osatekijöihin:
- pohjaneste (esim. mantelimaito, kauramaito, kookosmaito, Kaskikansa -maatiaisraakamaito)
- laatuproteiinin lähde (esim. chiansiemen, hamppurouhe, idätetty luomuriisiproteiini)
- liukenevan kuidun lähde (esim. chiansiemen, psyllium, pellavansiemenrouhe, kauranlese)
- laaturasvan lähde (esim. kylmäpuristettu luomukookosöljy, MCT-öljy, pellavaöljy, hamppuöly, avocadoöljy, omega 3-6 tasapainotetut öljyseokset)
- makeutus marjoilla tai hedelmillä
Ripaus luonnonsuolaa kannattaa lisätä puuron sekaan makuspektrin pidentämiseksi. Ravinteikkuuden maksimoimiseksi puuron sekaan voi lisätä 1-2 rkl luomusiemeniä; tavallista tai mustaa seesamin-, kurpitsan-, auringonkukan- tai pinjansiementä. Tarvittaessa siemenet voi liottaa ja huuhdella hyvin, jolloin ne ovat suoliston kannalta helpommin käsiteltävässä muodossa. Myöhemmin puuroa voi terävöittää haluttuun suuntaan käyttämällä vaikkapa erilaisia yrttiuutteita, lääkinnällisiä sieniä tai maustekasveja.
Marjoja ja hedelmiä kannattaa käyttää laajalla värikirjolla. Nyrkkisääntö: mitä enemmän aitoja värejä, sen enemmän soluja suojaavia antioksidanttiyhdisteitä.
Chian siemen
Salvia hispanica eli chia on monipuolisuudellaan oivallinen ravinnepommi raakapuuron raaka-aineeksi. Se sisältää proteiinia noin 20%, liukoista kuitua yli 20%, reilusti kalsiumia, magnesiumia ja rautaa sekä kasviperäistä omega-3 rasvahappoa (ALA = alfalinolenihappo) noin 15 g/100 g.
Siemenet kannattaa liottaa huolella, jotta ne ovat nautittaessa suoliston kannalta optimaalisessa muodossa. Sekoita illalla chian siemenet puuron pohjanesteeseen ja anna geeliytyä yön yli. Näin saat helposti aamuksi loistavan raakapuuron pohjan. Geeliytymisen ansiosta siemenet ovat ruuansulatuselimistössä helpommin pilkkoutuvassa muodossa, jolloin arvokkaat ravintoaineet myös imeytyvät ohutsuolessa tehokkaammin. Chian siemen imee itseensä jopa 9-kertaisen määrän nestettä.
Valmista puuro alle 3 minuutissa
Ja sitten itse valmistukseen, joka on ällistyttävän helppoa ja vielä nopeampaa kuin perinteisen puuron valmistus. Laadukkaalla blenderillä puuro on valmista tuossa tuokiossa. Taitaa blenderin pesu viedä enemmän aikaa kuin itse valmistus:
- Kumoa yön yli liotettu chiahyytelö kannuun (1 dl nestettä/1 rkl chia)
- Lisää 1 dl marjoja.
- Lisää 0,5 - 1 rkl laadukasta öljyä.
- Lisää ripaus himalajansuolaa tai raffinoimatonta merisuolaa.
- Lisää tarvittaessa 1 - 2 rkl luomusiemeniä.
- Lisää tarpeen mukaan nestettä.
- Blendaa, kumoa kulhoon ja koristele halutessasi luomumanteleilla, -siemenillä, marjoilla ja mehiläisen siitepölyllä.
Ota raakapuuro kokeiluun ja testaa, miten se toimii sinun kohdallasi. Kontrasti perinteisen kaurapuuron tai leipää + kahvia -aamupalaan voi osoittautua silmiä avaavan suureksi. Energiaravintoaineiden (hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat) lisäksi syöt raakapuuron ansiosta ison annoksen ravinteita; vitamiineja, mineraaleja, hivenaineita ja antioksidantteja. Ja mikä parasta, luonnollisessa muodossa. Taas oivallinen tapa Investoida Itseesi!
Lue lisää aamupalan optimoinnista: